Kedves (Budapesten vagy a közelben élő) Kutyagazdák!

Az (MTA) Természettudományi Kutatóközpont Pszichológiai Intézetében kezdődő új kutatásban kérjük most az Önök és Kutyájuk segítségét.

A vizsgálat célja hogy feltárjuk a kutyák táplálásának és társas viselkedésének kapcsolatát.

Vizsgálatainkat az a felismerés indította el, hogy a kutyák viselkedése és az emésztőrendszerükben természetes módon előforduló bélbaktériumok között összefüggés lehet. A vizsgálatban arra kérjük a gazdákat hogy kutyájuknak egy általunk biztosított probiotikumot (napi néhány csepp) vagy kefírt adjanak egy ideig táplálék-kiegészítőként. Az étrend módosítás megkezdésekor, illetve 1 hónappal később játékos viselkedési tesztekre hívjuk be őket a kutatóközpontba (1117 Bp Magyar Tudósok krt 2 – a látogatás alkalmanként kb. 1 órát vesz igénybe). A vizsgálatok a kutya számára semmiféle kockázattal nem járnak, a viselkedési tesztek során gondosan ügyelünk arra, hogy a kutyát kellemetlen élmények (fájdalom, félelem) semmiképpen ne érjék.

Ha felkeltette érdeklődésüket jelen kutatás, és szívesen részt vennének benne, kérem töltsék ki az alábbi kérdőívet, amiből kiderül, hogy kutyájuk (főképp eddigi étrendje) alkalmas-e a vizsgálatunk szempontjából. Amennyiben alkalmasnak találjuk, a megadott elérhetőségek egyikén felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Fontos!!! Kísérletünkhöz a kontroll csoportba is keresünk olyan kutyákat, amelyeknek csak a viselkedéses tesztekben kell részt vennie, az étrendkiegészítő kezelésben nem. Tehát, ha nem szeretné ha kutyája kefírt vagy probiotikumot kapna, de a tesztekben szívesen részt venne, akkor ezt a kérdőív végén a megjegyzések rovatban jelezheti. Ez esetben is örömmel vennénk ha kitöltené a kérdőívet és szívesen várjuk jelentkezését!

A link a kérdőívhez:

https://forms.gle/kY5KFgEEq4tePXkAA

Köszönettel,

Fehér Dániel

egyetemi hallgató