Rólunk

A Természettudományi Kutatóközpont Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének Pszichobiológiai Kutatócsoportja régóta foglalkozik kutyák és emberek viselkedésének összehasonlításával a Családi Kutya Programmal karöltve.

Szeretnénk egy online felületet biztosítani tesztjeink, előadásaink és egyéb eseményeink meghirdetésére, továbbá szívügyünk a tudománynépszerűsítés, tudománykommunikáció.

A Sci-9 – Tudomány a Kutyakiképzésben csoport tevékenységének célja, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a tudományos eredményeket és a gyakorlati kutyakiképzést.

Amellett, hogy valamennyien gyakorlati tapasztalattal is rendelkezünk, hiszen magunk is kutyatartók, sportkutyások, menhelyi állatgondozók, terápiáskutya-felvezetők, állatorvosok, pszichológusok valamint kutyakiképzők vagyunk,
mind a kutya, mind az ember viselkedését vizsgáljuk, aminek segítségével hatékonyabbá tehetjük a jó kutya-gazda kapcsolat kialakulását teljesen kezdő és haladó gazdák, kiképzők számára is.

Reméljük, oldalunkon barangolva Te is találsz számodra érdekes tartalmakat, új információkat és kedvet kapsz tesztjeink, előadásaink látogatásához is!

Szeretettel látunk, várunk!

Kutatócsoportunk munkájáról az alábbi linken tájékozódhattok bővebben:

http://www.ttk.hu/kpi/pszichobiologiai-kutatocsoport/

A Családi Kutya Program oldalát pedig itt találjátok:

https://kutyaetologia.elte.hu/

Csapatunk

Topál József

Viselkedéskutató, doktori (PhD) fokozatát etológiából akadémiai doktorátusát (DSc) pedig kognitív pszichológiából szerezte. Alapító tagja a világ első olyan kutatócsoportjának, amely a kutya társas kognitív képességeinek kutatását tűzte ki célul (1994-, ELTE Családi Kutya Program – http://familydogproject.elte.hu/). Jelenleg a Természettudományi Kutatóközpont Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetében a Pszichobiológiai kutatócsoportot vezeti (http://www.ttk.hu/ ), továbbá a Kutyával az Emberért Alapítvány elnökeként és a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség vezető tisztségviselőjeként fontos szerepet vállal a speciálisan képzett segítőkutyák minél szélesebb körű alkalmazásában. Fő kutatási területe a társas értelmi képességek kialakulása és kutyában illetve emberben megfigyelhető jellegzetességei. E témában számos hazai és nemzetközi rendezvényen tartott előadást, továbbá hazai és nemzetközi kiadású könyvekben és tudományos folyóiratokban publikálta kutatásait.

Bolló Henrietta

Bolló Henrietta vagyok, 2014-ben végeztem az ELTE-n pszichológusként, jelenleg pedig a Pszichológia Doktori Iskola végzős hallgatója vagyok és tudományos segédmunkatársként dolgozom a Természettudományi Kutatóközpont Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet Pszichobiológiai kutatócsoportjában. Kutatásaimban többek között a kutyák alvási agytevékenységeit vizsgálom, mivel a tacskómnak is ez az egyik legkedveltebb elfoglaltsága, amikor éppen nem a terápiás kutya vizsgára készül. Ezen kívül van egy németvizslám, akivel rendszeresen részt veszünk hazai és nemzetközi vadászkutyás versenyeken.

Fehér Dániel

Fehér Dániel vagyok, a Károli Gáspár Református Egyetemen végeztem Pszichológia alapszakon, majd a BME Kognitív Idegtudomány mesterszakán.
Mindig is rajongtam a kutyákért, egy időben menhelyeken önkénteskedtem.
A tudomány és a kutyák iránti imádatom már a szakdolgozatom témájában is összefonódott. Jelenlegi kutatási területem a kefír és egy probiotikum hatása a kutyák szociális viselkedésére. Mindeközben a SciDog – a Kutyaegyetem lelkes betanuló oktatója vagyok! 🙂

Gergely Anna

Gergely Anna vagyok, biológus végzettségű etológus. Tudományos munkatárs vagyok a Természettudományi Kutatóközpontban (MTA), 2007-ben kezdtem szakdolgozóként az ELTE-etológia Tanszékén ahol 2014-ben szereztem doktori fokozatot. Leginkább kutyák szociális és fizikai kognícióját kutatom, de több neuroetológiai kísérlet tervezésében és lebonyolításában is részt veszek. A kutyakiképzés mindig érdekelt, de csak 5 éve kezdtem komolyabban foglalkozni vele. FCI Obedience sportban versenyzek a FROG csapatban ahol a közeljövőben már oktatóként is részt veszek majd a munkában. A szívem csücske ez a sport ahol nagy hangsúly van a részleteken és azon, hogy a kutya igazán élvezze amit csinál. Jelenleg egy 5 éves vizsla és egy alig 1 éves Vadkacsavadász retriever van a családban a 3 éves lányom mellett, akikkel nincs egy unalmas percem sem 😊

Kovács Enikő

Habár saját kutyám sokáig nem lehetett, ez nem tartott vissza engem attól, hogy addig is elkezdjek foglalkozni velük. 2012-ben témát kellett keresnem a szakdolgozatomhoz, így felvettem a kapcsolatot az ELTE-TTK Etológiai Tanszékével. Itt szerencsémre pont egy olyan kutatáshoz kerestek szakdolgozót – a kutyák alvásának vizsgálata – ami érdekelt, és amivel azóta is szívesen foglalkozom. Ebben a témában írtam diplomamunkáimat is biológia alap- és mesterképzésen (az Állatorvostudományi Egyetemen) és jelenleg is központi részét kepézi a doktori kutatási tervemnek (az ELTE-TTK, Biológia Doktori Iskola, Etológia doktori programján). A Természettudományi Kutatóközpont Pszichobiológiai Kutatócsoportjának 2017 óta vagyok a tagja, általános kutyakiképzéssel pedig 2013 óta foglalkozom. 2014-ben fogadtam örökbe első kutyámat, akivel a kutyasulis tanfolyamok után számos kutyás sportot kipróbáltunk, és akivel amikor csak tehetjük, túrázni megyünk.

Petró Eszter

Gyerekkoromban 8 kutya várt a családban, folyamatosan figyeltem az otthoni kis „falkát”, szerettem volna megérteni a kutyák viselkedését.
Az ELTE Etológia Tanszékén készítettem doktori disszertációmat, melynek témája a kutyák szociális tanulása. A tanszéken végzett kutatásoknak köszönhetően alakult a Do as I do módszer is. Jelenleg a Természettudományi Kutatóközpontban dolgozom, ahol tovább folytatom szociális viselkedéssel kapcsolatos kutatásaimat.
Kutyakiképzőként magánórákat és Do as I do tanfolyamokat tartok, amikor pedig csak tehetem, saját kutyáimmal edzek, dolgozok, tanulok. Ők és a gazdáikkal hozzám járó kutyák adják a legtöbb tapasztalatot, ötletet és tudást mind a tudományos ötletekhez, mind a kutyák képzésének előrehaladásához.

Tóth Katinka

Tóth Katinka vagyok, 2017 óta a TTK KPI munkatársa. 2014-ben kapcsolódtam be az ELTE Etológia Tanszék kutatásaiba mint kísérletvezető. 2010-ben fordultam a kutyakiképzés felé, először, mint gazda, később mint kiképző. Különböző iskolákon oktattam, emellett számos hazai és külföldi szemináriumon vettem részt.
Egyetemi éveim során volt szerencsém rókákkal is dolgozni, Svájcban pedig nem csak a Berni Egyetem kutatásaiba kapcsolódtam be, de a kutyakiképzés terén is értékes tapasztalatokat szerezhettem. A kutatás mellett a viselkedésproblémás kutyák rehabilitációja a fő szenvedélyem.
Jelenleg 4 mentett kutyám és 3 macskám van.

 

Vékony Kata

Vékony Kata vagyok, okleveles biológus, 2020. szeptemberétől az ELTE Etológia tanszékének PhD hallgatója. A kutatási területem megválasztásánál mindig fontos számomra a közvetlen kapcsolat a gyakorlattal, legyen az kutyakiképzés vagy állatjólét. Szakdolgozati témám a jutalmazás-alapú kiképzés volt, ezen belül a kutyák közti egyedi különbségek a jutalomérzékenységben, a PhD során pedig az együtt élő kutyák közötti szociális dinamikát vizsgálom.
Tíz éve foglalkozom kutyákkal, 2011-ben vizsgáztam kutyakiképzőként, később a Budapesti Állategészségügyi Szolgálatnál gondozóként többek közt agresszív kutyák rehabilitációjával foglalkoztam.
Az egyetem mellett egy állatmentő alapítvány tagjaként is foglalkozom kutyákkal, illetve két saját mentett kutyám van.