Emberek esetében már ismert, hogy az ízületek lazasága a diszlokációk és az oszteoartritisz mellett gyakran szorongással és egyéb pszichiátriai zavarokkal is együtt járhat.
Ennek pontos okát egyelőre nem tudjuk, azonban az már ismert, hogy az ízületi hipermobilitás az érzelmi válaszokért felelős agyi régiókat is érinti.

Egy 2019-es tanulmány 5575 segítőkutya adatai alapján összefüggést talált az ízületi hipermobilitás (PennHip teszt) és az ingerlékenység (C-BARQ teszt) között kutyákban.
A humán kutatásokkal ellentétben a szorongással azonban nem találtak közvetlen kapcsolatot.
Ennek oka lehet, hogy – bár a generációk óta tartó szelekció ellenére is genetikailag hajlamosak lehetnek a szorongásra -, a vizsgált kutyák rendkívül alapos korai szocializációban részesültek, így a szorongással kapcsolatos viselkedések sem jelentkeznek náluk számottevő mértékben.

Egyre több adat támasztja alá, hogy a viselkedés szorosan összefügg egészségügyi kondíciókkal, immunválasszal, gyulladásos folyamatokkal.

Amennyiben kutyánk könnyen felizgatja magát, hirtelen reagál a környezet ingereire és lassan nyugszik meg, érdemes állatorvossal is konzultálnunk, valamint ajánlott évente vérvételre menni.
A teljes laboreredményből többek között az is kiderül, ha gyulladás van jelen a szervezetben, vagy egyes paraméterek kóros emelkedést vagy csökkenést mutatnak.

Ideje átgondolni, eldöntendő-e a kérdés, hogy állatorvosi vagy viselkedéses problémával állunk-e szemben, mivel a kettő gyakran együtt jár.

Hivatkozások:
Bowen és mtsai., (2019), Scientific Reports
Mallorqui-Bagué és mtsai., (2014), Frontiers in Psychology

Írta:
Tóth Katinka