Mind hallottunk már történeteket kutyákról, akik csodával határos módon találtak haza a legkülönfélébb, akár ismeretlen helyekről. Sokan szkeptikusan tekintenek ezekre a történetekre, és a sikeres hazatalálásokat inkább a szerencsének tudják be. Közel száz éve próbálják megfejteni az ilyen érthetetlen hazajutások rejtélyét, de a korábbi vizsgálatokban mind a szimat, mind a tereptárgyak alapján történő tájékozódást sikerült kizárni, így maradt a szerencse.

Benediktová et al., Magnetic alignment enhances homing efficiency of hunting dogs

Azonban Benediktová és munkatársai más irányból próbálkoztak: GPS nyakörvekkel és kamerákkal szereltek fel vadászkutyákat, majd szabadon engedték őket egy erdős területeken és elemezték a mozgásukat, tájékozódásukat a gazdához való visszajutás közben, 600 próbán keresztül.

A kutyák vagy ugyanazon az úton jutottak vissza a gazdához (nyomkövetés), amin eltávolodtak, vagy új utakat fedeztek fel (felderítés). A „felderítés” igen érdekes volt: a legtöbb esetben egy rövid, kb 20 méteres futással kezdődött, ami a gazda tényleges helyétől függetlenül észak-dél irányú volt. Ezt a kutatók „iránytű futásnak” nevezték el, talán az „orientáció” szó illik rá a legjobban. Azok a „felderítő” kutyák, akik egy ilyen futással kezdtek, sokkal hatékonyabban találtak vissza a gazdához.

De mi lehet a magyarázat? Benediktováék szerint a kutyák valamilyen módon a Föld mágneses terét érzékelik: valószínűtlen, hogy vizuális jeleket vagy szagokat használtak volna, hiszen ez nem magyarázná az orientáció irányát (ami független a gazda hollététől), illetve az ismeretlen helyekről hazataláló kutyáknak lehetőségük sem lenne ezek alapján tájékozódni. A kutyák mérete – tehát az, hogy mit is láthattak a környezetükből – sem befolyásolta az észak-dél irányú futás meglétét. Egy másik lehetséges magyarázat a napfény irányának és polarizáltságának megfigyelése lehetne, de sok esetben az ég felhős volt, illetve a fény polarizáltságának használata a tájékozódásban a denevéreken kívül nem igazán jellemző emlősökre.

A legvalószínűbb tehát, hogy kutyáinkat belső iránytű segíti, amit a Föld mágneses terével tudnak kalibrálni, így van lehetőségük a leglehetetlenebb helyekről is hazatalálni.

Hivatkozás:

Benediktová et al. (2020) eLife

Írta:
Vékony Kata