Ma már tudjuk, hogy fontos biológiai kapcsolat van az agresszió és egy szerotonin nevű neurotranszmitter között, amit a boldogság hormonjaként is emlegetnek.

  • Egy agresszív kutyák szérum szerotonin szintjét vizsgáló tanulmány megállapította, hogy az agresszív kutyák szerotoninszintje alacsonyabb, mint a nem agresszív kutyáké.
  • Hasonló eredményre jutott az a tanulmány is, amely kimutatta, hogy az agy-gerincvelői folyadék alacsony szerotoninszintje korrelációban áll a springer spánieleknél jelentkező agresszióval.
  • Egy másik vizsgálatban a triptofán nevű aminosavval kiegészített, alacsony fehérjetartalmú étrendet kapó kutyák esetében a territoriális agresszió alacsonyabb viselkedési pontszámot kapott, mint azoknál az egyedeknél, akik kiegészítés nélkül éltek alacsony fehérjetartalmú étrenden.

A triptofán a szerotoninnak ún. prekurzora, előanyaga. Sokféle ételben megtalálható, azonban mivel számos más aminosavval kell “versenyeznie” a felvételért, így kisebb eséllyel jut át a vér-agy gáton és alakul szerotoninná. A sikeres triptofánfelvétel érdekében ezért érdemes alacsonyabb protein tartalmú eledelt választani.

A triptofán a szerotonin prekurzora

 

Ha agresszióprobléma esetén a fizikai okokat kizártuk, a viselkedésmódosítás mellett – ami megfelelően kivitelezve igen hatékonyan segíthet a probléma megoldásában – kiegészítő terápiát is alkalmazhatunk.

Az étel ugyan okozhat viselkedésproblémákat (például intolerancia vagy ételérzékenység esetén), de a segítségünkre is lehet: megváltoztathatja a neurotranszmitterek arányát és befolyással lehet a hangulatra.

Egy kutatás kimutatta, hogy a szénhidrát az inzulinszint stimulálásával növeli az agy szerotonin szintjét.
Ahhoz, hogy ezt a hatást elérjük, legjobb, ha a szokásos étkezés után 0,5-3 órával adunk a kutyának szénhidrátban gazdag táplálékot.

Érdemes állatorvossal konzultálni a szénhidrát ilyen jellegű bevezetéséről az étrendbe, ugyanis a túl nagy mennyiség könnyen az állat elhízásához vezethet.

 

Hivatkozások:
Aronson (1998), Psychopharmacology of Animal Behavior Disorders
DeNapoli és mtsai (2000), Journal of the American Veterinary Medical Association
Cakiroglu és mtsai (2007), Veterinary Record
Fernstrom and Wurtman (1972), Metabolism
Reisner és mtsai (1996), Brain Research

Írta:

Tóth Katinka