A kutyakiképzőket nagyon gyakran keresik meg azzal a problémával, hogy a kutya húzza a pórázt, kényelmetlen vele sétálni, hol megáll, hol elindul, rengeteget jelöl és szaglászik…
A laza pórázon történő sétát számtalan módon meg lehet tanítani (ezek közül nem mindegyiket javasoljuk), de mi lenne, ha most azt néznénk meg, hogy mi történik a póráz másik végén?

Szoktatok agilityzni? Ebben a sportban bevett szokás az ún. pályabejárás. Ilyenkor az emberek lehajolva, a kutya szemvonalában próbálnak végighaladni az akadálypályán. Így sokkal részletesebb képet kapnak a nehéz szakaszokról.
Próbáljunk most belehelyezkedni kutyánk világába, és járjuk be a városi “pályát”.

Cipő nélkül sokkal nagyobb hangsúlyt kapna, hogy betonon, homokos vagy mondjuk füves felületen haladunk-e…
Hirtelen kiszolgáltatottnak érezhetnénk magunkat, amiért egy óriási emberszabásúhoz vagyunk csatolva egy rövidke pórázzal… a szűk utcákon alig tudunk kitérni a szembejövő kutyák, hangos, gyors gördeszkák és nyikorgó babakocsik elől.

És az a rengeteg szag!

Az emberi orrban nagyjából hatmillió szaglóreceptor található, egy beagle-ében háromszázmilliónál is több. Emberként elképzelni sem tudjuk, milyen lehet ilyen érzékenységgel szimatolni. Ennek a szuper orrnak és az ún. vomeronazális szervnek köszönhetően tudják a kutyák kiszagolni a rákos sejteket, robbanóanyagokat, vagy gazdájuk vércukorszintjének céltartományon kívülre esését.
A külvilágból az orron át érkezik meg leggyorsabban (köztes feldolgozási folyamat nélkül) az agyba az információ az ún. szaglógumókhoz, amelyek a kutyaagy tömegének mintegy nyolcadát teszik ki. (Ez az arány nagyobb, mint amennyit az emberi agyban a vizuális ingereket feldolgozó nyakszirti lebeny tesz ki.)
A szimatolás stresszjel is lehet! Fontos, hogy megtanuljuk kutyánk viselkedését helyesen értelmezni.
A szaglászásban gazdag séta tulajdonképpen egy ún. szenzoros környezetgazdagítás, amely kedvezően hat az állatok viselkedésére.

Kevesen tudják, hogy a kutyák nem színvakok, ám kevesebb színt látnak, mint az emberek.
Ha kíváncsiak vagytok, hogyan lát a kutyátok, ezen a honlapon saját fotókat alakíthattok át!

https://dog-vision.andraspeter.com/

Arról pedig még kevesebben hallottak, hogy a kutyák minden bizonnyal képesek az UV fényt érzékelni. A vizeletfolt például kiválóan látszik UV fényben…

A kutyák ahhoz képest, hogy a Canis nemhez tartozó fajok általában mennyi időt töltenek fajtársak között, jellemzően erős szociális izolációban töltik napjuk jelentős részét.
Amikor végre eljön a séta ideje, nem könnyű az elejétől a végéig laza pórázon végigsétálniuk teljes fegyelemben, emberszabású gazdájuk által elvárt egyenletes, számukra általában lassú sétatempóban, a fajtársak által hagyott vizeletminták tengerében…
Próbáljunk meg kicsit az ő bőrükbe bújni, és adjunk teret a szimatolásnak is.
Végül is… kié is ez a séta eredetileg?

Hivatkozások:

Binks és mtsai (2018). Applied Animal Behaviour Science
Douglas és mtsai (2014). Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences
Graham és mtsai (2004). Applied Animal Behaviour Science
Swaisgood és mtsai (2005). Zoo Biology
Wells (2009). Applied Animal Behaviour Science

Írta:

Tóth Katinka